Sonkás sajtos rakott karfiol

Sonkás sajtos rakott karfiol
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg darált főtt füstölt sonka
  • 60 dkg karfiol
  • 1 nagy marék rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • a tetejére:
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 30 dkg darált főtt füstölt sonka
  • 60 dkg karfiol
  • 1 nagy marék rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, bő sós, borsos, köménymagos vízben félpuhára főzzük. A megfőtt karfiolt vastagabb szeletekre vágjuk. A rizst vízben előfőzzük.

A kockára vágott vöröshagymát csipet sóval olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát tovább pároljuk. A megdinsztelt hagymára rádobjuk a darált sonkát és együtt tovább pároljuk, őrölt borssal ízesítjük, ha szükséges, megsózzuk. Ha megpároltuk a sonkát, belerakjuk a rizst, a pirospaprikát, a felvert egész tojást, a sajtot és összekeverjük.

Egy sütőtál alját olajjal kikenjük, majd a karfiol szeletek felével kirakjuk, sózzuk, borsozzuk. A karfiol tetejére halmozzuk a sonkás tölteléket, elsimítjuk, majd befedjük a maradék karfiollal. A tejfölt kikavarjuk az egész tojással, majd beleforgatjuk a sajtot, a karfiol tetejére öntjük és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt hagyjuk hűlni (langyosan tálaljuk, mert így könnyebben lehet kivágni).

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti