Sonkás rétes

Sonkás rétes
Elkészítési idő
4,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
  • 10 dkg póréhagyma
  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2 dl tej
  • 30 dkg füstölt főtt sonka
  • 2 főtt tojás
  • 1 tojás a kenéséhez
  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta
  • 10 dkg póréhagyma
  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2 dl tej
  • 30 dkg füstölt főtt sonka
  • 2 főtt tojás
  • 1 tojás a kenéséhez

Elkészítés:

A tésztát hagyjuk kiengedni. A pórét megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és felkarikázzuk. A tepsit kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, s amikor habzik, beleszórjuk a pórét. Jól elkeverjük, beleöntjük a tejet, habverővel simára keverjük, és 1-2 percig forraljuk. Sűrű masszát kapunk. Amikor kiforrt, félretesszük hűlni.

A sonkát és a főtt tojásokat nem túl finomra összevágjuk, és az időközben kihűlt masszához keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastag téglalapra nyújtjuk a tésztát, a széleit megkenjük felvert tojással. A tölteléket egy sávban helyezzük a tésztára, és úgy tekerjük fel, hogy a tészta hajtása alul legyen. Vigyázni kell, hogy a tészta a hajtásnál csak 2-3 cm-es sávban fedje egymást.

Tepsire tesszük, a végeit lenyomkodjuk, a tetejét lekenjük felvert tojással. A sütőben 20-25 percig sütjük. Amikor megsült, pár percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.