Sonkás fonott kalács

Sonkás fonott kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 10 szelethez:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg szeletelt sonka (gépsonka)
  • 2 evőkanál szezámmag a tetejére
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 3 db tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg szeletelt sonka (gépsonka)
  • 2 evőkanál szezámmag a tetejére

Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és ráöntjük a tejet. Letakarva meleg helyen 10 percig pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a tojást, a sót, alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Kelesztés után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 3 részre vágjuk és átgyúrjuk. A cipókat letakarjuk, és még 15 percig pihentetjük.

Ezután mind a három részt kb. 30 cm hosszú, 10 cm széles téglalappá nyújtjuk, lekenjük olvasztott vajjal, és rárakjuk a sonkaszeleteket. A tésztákat hosszú rúddá összetekerjük, majd hármas fonással egybe fonjunk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ráfektetjük a fonatot. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és a sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
A sonkát szórja meg reszelt sajttal, így még finomabb lesz ez a kalács. A tészta tetejére pedig kevés mák, tökmag is kerülhet!


Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti