Sonkakrémmel töltött fánkok

Sonkakrémmel töltött fánkok

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 10 dkg zsír
  • 20 dkg liszt
  • 0/5 mokkáskanál só
  • 4 tojás

A sonkakrémhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 2-2,5 dl tej
  • 20 dkg húsos füstölt sonka
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 kiskanál mustár

Elkészítés:

2 deci vizet a zsírral, sóval felforralunk, majd beleszórjuk a lisztet és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről és egyesével belekeverjük a tojásokat. A füstölt sonkát a zöldfűszerekkel együtt apróra vágjuk.

A tojásos fánktésztából két kiskanállal, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb, 1-1 evőkanálnyi halmot teszünk és 180 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük. (A fánk tésztákat azért fontos, hogy egymástól távolabb tegyük, mert sütéskor sokat nő a térfogatuk és nem szabad, hogy összeérjenek.) A fánkokat kihűlni hagyjuk.

A sonkakrémhez a forró vajon a lisztet megpezsegtetjük, de ne piruljon meg, majd felöntjük a forró tejjel és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük az apróra vágott sonkát, zöldfűszereket, mustárt, sózzuk, borsozzuk és kihűtjük.

A tésztafánkok alját éles késsel levágjuk, kisfejű evőkanállal megtöltjük a sonkakrémmel és rányomjuk az aljukat. Hűtőben jól lehűtve kínáljuk.

Liptai Zoltán receptje. Köszönjük!

Neked ajánljuk