Somlói torta

Somlói torta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 1 tasak sütőpor

a krémhez:

  • 1 l tej
  • 4 csomag csokoládés pudingpor (Haas)
  • kb. 10-15 dkg cukor – ízlés szerint
  • 15 dkg mazsola
  • 10-15 dkg durvára vágott dió
  • 15 dkg Rama margarin

valamint:

  • 3 dl tejszín (Meggle)
  • nagy marék darabolt dió
  • csokoládé
  • (a tortaforma 24cm-es)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, fehéredésig keverjük a cukorral. Ha úgy látjuk már jó, szép fényes, és krémes az állaga, akkor felverjük a fehérjét is, egy csipet sóval. (Nem szoktam nagyon keményre felverni, mert akkor nem lesz olyan jó a piskóta!)

Ha elkészült, a fehérjéhez hozzákeverjük a cukros masszát, és kanalanként, beletesszük a sütőporral elvegyített lisztet, és óvatosan eldolgozzuk. 24 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.40- 45 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. Nagyon sűrű pudingot főzünk – a tejet feltesszük forralni, de valamennyit kiveszünk belőle egy kis tálba, amiben a pudingporokat kis tálban csomómentesen elkeverjük, majd a melegedő tejhez keverjük. Ízlés szerint ízesítjük a cukorral. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, ezzel még összerottyantjuk, ha már teljesen besűrűsödik a puding, elzárjuk, és hozzáadjuk a margarint – addig keverjük a forró pudingban, amíg el nem olvad.

A piskótát kettévágjuk, az alsó piskóta lapot a formában hagyjuk, és még forrón ráöntjük a puding felét. A másik felét pedig kockákra darabolva dobáljuk rá, majd erre jött a maradék csokoládé krém.

Amikor már teljesen lehűlt, 3 dl tejszínt (Meggle) felverünk, és körbekenjük vele, majd darabolt dióval megszórjuk, és az olvasztott csokoládét sem hagyjuk ki, abból is kapott egy kevese.

Pár óra hűtés után felvágható, de másnap finomabb.

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk