Somlói torta (GM )

Somlói torta (GM )
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 8 db tojás
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 l tej
  • 4 csokoládés pudingpor (Haas GM)
  • 10-15 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejszín (Meggle)
  • a szóráshoz:
  • kevés darabolt dió
  • kevés csokoládé (felolvasztva)
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 8 db tojás
  • 1 csipet
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 l tej
  • 4 csokoládés pudingpor (Haas GM)
  • 10-15 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejszín (Meggle)
  • kevés darabolt dió
  • kevés csokoládé (felolvasztva)

Elkészítés:

Megsütjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk – a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Ha úgy látjuk, hogy már jó, szép fényes és krémes az állaga, akkor felverjük a fehérjét is egy csipet sóval. (Nem szoktam nagyon keményre felverni, mert akkor nem lesz olyan jó a piskóta!) Ha elkészült, a fehérjéhez hozzákeverjük a cukros masszát, és kanalanként beletesszük a sütőporral elvegyített lisztet és óvatosan eldolgozzuk.

24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40- 45 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. Nagyon sűrű pudingot főzünk: a tejet feltesszük forralni, de valamennyit kiszedőnk egy kis tálba, amiben a pudingporokat csomómentesen kikeverjük, majd közben, a melegedő tejhez keverjük. (A cukrot, szerintem mindenki a szája íze szerint adagolhatja hozzá, én sem igazán méregetem, kb. 10-15 dkg-ot keverek a pudinghoz.) Amikor már majdnem kész a jó sűrű puding, adunk hozzá 15 dkg mazsolát, 10-15 dkg durvára darabolt diót, ez így még egyet-kettőt rottyan együtt. Ha már teljesen besűrűsödik a puding elzárjuk, és hozzáadjuk a margarint – addig keverjük a forró pudingban, amíg elolvad.

A piskótát kettévágjuk, majd az alsó piskóta lapot a formában hagyjuk, és ráöntjük még forrón a puding felét. A piskóta másik felét pedig kockákra darabolva dobáljuk rá, erre jön a maradék csokis krém.

Amikor már teljesen lehűlt, a tejszínt felverjük, és körbekenjük vele, majd darabolt dióval megszórjuk.

Én az olvasztott csokoládét sem hagytam ki, abból is kapott egy keveset! Pár óra hűtés után felvágható, de másnap finomabb.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!