Somlói torta

Somlói torta
Elkészítési idő
2,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 12 szelethez:
  • 1 vékony lap fehér piskóta
  • 1 vékony lap diós piskóta
  • 1 vékony lap kakaós piskóta
  • *
  • a sziruphoz:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 citrom héja
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • *
  • a vaníliás krémhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • *
  • a szóráshoz:
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • *
  • a csokoládé öntethez:
  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 3 dkg holland kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • 1 vékony lap fehér piskóta
  • 1 vékony lap diós piskóta
  • 1 vékony lap kakaós piskóta
  • *
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 citrom héja
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • *
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • *
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • *
  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 3 dkg holland kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl rum

Elkészítés:

Ha nem kész piskótalapokat használunk, egymás után megsütjük a fehér, a diós és a kakaós lapot is. Ehhez 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használunk. Mindhárom esetben 2 tojásos piskótát süssünk, amihez simára keverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a fehérjéből vert habot, majd beledolgozzuk a sima lisztet vagy a dióval elkevert lisztet vagy a kakaóporral elkevert lisztet.

A sziruphoz egy edénybe tesszük a cukrot, a citromhéjat, felöntjük a vízzel, és főzzük kb. 10 percig, közben többször megkeverjük. Ezután félrehúzzuk, beleöntjük a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vaníliás krémhez a porcukrot simára keverjük a tojássárgájákkal, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatunk egy kevés tejet. Ezután hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a vaníliás cukrot, simára keverjük, a maradék tejhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, langyosra hűtjük.

A szóráshoz a diót elterítjük egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt megpörköljük. (Arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki.) Apró darabokra vágjuk.

A torta összeállítása: sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm átmérőjű) fektetjük a diós piskótát, majd meglocsoljuk a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!) Ezután rákenjük a vaníliás krém felét, majd megszórjuk az apróra vágott dió és mazsola felével. Ráhelyezzük a kakaós piskótát. Ezt is meglocsoljuk a sziruppal, majd rákenjük a maradék vaníliás krémet. Megszórjuk a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és ráhelyezzük fehér piskótalapot. A tetejére sütőpapírt terítünk, nehezéket fektetünk rá, és pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (Zacskóban rizst lehet rátenni, és azzal lenyomatni.)

A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik. A kakaót összekeverjük a porcukorral. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a cukros kakaóhoz, és a vizet is hozzákeverjük. Feltesszük a tűzhelyre, kevergetve pár percig főzzük, majd levesszük, hozzákeverjük a rumot és kihűtjük.

Tálalás előtt kb. fél órával kivesszük a tortát a hűtőből, tortatálra helyezzük, majd megcsorgatjuk a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítjük, felszeletjük. A maradék csokoládéöntettel és tejszínhabbal kínáljuk.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti