Somlói torta

Somlói torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 8 db tojás
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • a krémhez:
  • 1 l tej
  • 4 csomag csokoládés pudingpor (Haas)
  • kb. 10-15 dkg cukor –
  • ízlés szerint
  • 15 dkg mazsola
  • 10-15 dkg durvára vágott dió
  • 15 dkg Rama margarin
  • valamint:
  • 3 dl tejszín (Meggle)
  • nagy marék darabolt dió
  • csokoládé
  • (a tortaforma 24cm-es)
  • 8 db tojás
  • 1 csipet
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál rizsliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 l tej
  • 4 csomag csokoládés pudingpor (Haas)
  • 10-15 dkg cukor
  • 15 dkg mazsola
  • 10-15 dkg durvára vágott dió
  • 15 dkg Rama margarin
  • 3 dl tejszín (Meggle)
  • nagy marék daraboldt dió
  • csokoládé

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, fehéredésig keverjük a cukorral. Ha úgy látjuk már jó, szép fényes, és krémes az állaga, akkor felverjük a fehérjét is, egy csipet sóval. (Nem szoktam nagyon keményre felverni, mert akkor nem lesz olyan jó a piskóta!)

Ha elkészült, a fehérjéhez hozzákeverjük a cukros masszát, és kanalanként, beletesszük a sütőporral elvegyített lisztet, és óvatosan eldolgozzuk. 24 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.40- 45 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. Nagyon sűrű pudingot főzünk – a tejet feltesszük forralni, de valamennyit kiveszünk belőle egy kis tálba, amiben a pudingporokat kis tálban csomómentesen elkeverjük, majd a melegedő tejhez keverjük. Ízlés szerint ízesítjük a cukorral.
Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, ezzel még összerottyantjuk, ha már teljesen besűrűsödik a puding, elzárjuk, és hozzáadjuk a margarint – addig keverjük a forró pudingban, amíg el nem olvad.

A piskótát kettévágjuk, az alsó piskóta lapot a formában hagyjuk, és még forrón ráöntjük a puding felét. A másik felét pedig kockákra darabolva dobáljuk rá, majd erre jött a maradék csokoládé krém.

Amikor már teljesen lehűlt, 3 dl tejszínt (Meggle) felverünk, és körbekenjük vele, majd darabolt dióval megszórjuk, és az olvasztott csokoládét sem hagyjuk ki, abból is kapott egy kevese.

Pár óra hűtés után felvágható, de másnap finomabb.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!