Somlói galuska Anna konyhájából

Somlói galuska Anna konyhájából

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a natúr piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • *

a kakaós piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • *

a csokoládéöntethez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • kakaópor
  • cukor
  • *

valamint:

  • rum
  • darált dió
  • tejszínhab

Elkészítés:

Első lépésként kétféle piskótát sütünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákhoz hozzátesszük a maradék három evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, egy kevés habot és egyneművé keverjük. Majd hozzáadjuk a többi habot és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük, aztán beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét elsimítjuk, majd megsütjük a piskótát. A kakaós tészta hozzávalóiból ugyanúgy egy piskótát sütünk.

A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, a cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, csak bevonó képes. Ezt is lehűtjük.

A piskótákat külön-külön felkockázzuk és néhány kockát beleszórunk egy pohárba (vagy tányérra helyezzük). Utána meglocsoljuk egy kevés rummal, csokiöntettel és dióval. Ezután megint ráhelyezünk néhány kockát vegyesen és megismételjük az előző mozdulatsort. A tetejére tejszínhabrózsát nyomunk.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk