Hozzávalók:
  • 6 személyre:
  • A piskótalaphoz:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • A csokoládéöntethez:
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. kakaó
  • 4-5 kanál víz
  • A vaníliakrémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 kk. liszt
  • 1/2 l tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A töltelék végleges elkészítéséhez:
  • 1,5 dl rum
  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg mazsola
  • 6 dkg barackíz
  • A díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 27 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. kakaó
  • 5 kanál víz
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 l tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl rum
  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg mazsola
  • 6 dkg barackíz
  • 2 dl tejszín

Somlói galuska

Elkészítési idő
5,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges

Elkészítés:

Süssük meg a piskótalapot, majd osszuk 3 részre, é mindegyiket locsoljuk meg rummal.

A vaníliakrémhez keverjünk el 2 tojássárgát a cukorral és a liszttel, majd öntsük el fél liter tejjel. Főzzük amíg be nem sűrűsödik, miközben folyamatosan kevergetjük, majd a tűzről vegyük le, és adjunk hozzá 1 dkg vajat és 1 csomag vaníliás cukrot.

A csokishoz pedig főzzünk forralásig másfél ek. kakaót és 5 ek. vizet. Majd ha már elolvadt a cukor, kész.

Az egyikre kenjük rá a csokikrémet, majd ujjnyi vastagon a vaníliát is. Rakjuk rá a kövi lapot, amire kenjük rá a darált diót, a rumot, és a vaníliakrémet. A legfelső lap tetejére megint dió, rum és csoki krém kerül. Legvégül rásimítjuk a tetejére a lekvárt, és betesszük a hűtőbe egy napra.

Másnap galuskákat szaggatunk belőle, keményre vert tejszínhabbal, és csokiöntettel koronázzuk.