Soma kocka

Soma kocka
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 6 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • a krémhez:
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 4 dl tej (2,8%-os)
  • 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 púpozott evőkanál holland kakaópor
  • 25 dkg mascarpone
  • a mázhoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • kb. 1 dl tejszín
  • (a tepsi 32 x 24 cm-es)
  • 6 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • csipet
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 4 dl tej (2,8%-os)
  • 15 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

A zsírt a tojással, cukorral, csipet sóval és a fél citrom reszelt héjával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, kakaót és a tejjel homogénre keverjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a tésztát egyenletesen beleöntjük, és kb. 15 perc alatt alsó-felső sütésen készre sütjük, majd kihűtjük.

A krémhez a lisztet kevés tejjel simára keverjük, a többit feltesszük forrni, majd a lisztes tejet is hozzáadva sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, a mascarponét a két fajta cukorral, kakaóporral jól kikeverjük és a már kihűlt krémhez adjuk.

A piskótát kettévágjuk, majd a krémmel egyenletesen megkenjük, és berakjuk a hűtőbe dermedni. A mázhoz az étcsokoládét feldaraboljuk, hozzáadjuk a tejszínt és mikróban felolvasztjuk. Kicsit hűlni hagyjuk.

A süteményt egyforma kockákra vágjuk, majd a sütőrácsra tesszük, ami alá egy gáztepsit teszünk. Minden darab oldalát csokimázba mártjuk, és a tetejét is megcsorgatjuk egyenletesen. Tetszés szerint díszíthetjük – én dekor cukorral szórtam meg.

Tálalásig rakjuk hűtőbe.

Megjegyzés:

A receptet Mészáros Erika küldte be. Köszönjük!