Sertésdagadó almával

Sertésdagadó almával

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésdagadó
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 zsemle
  • 1 evőkanál felaprított petrezselyem
  • 1 tojás
  • 4 kisebb alma
  • 4 evőkanál olaj

A rösztihez:

  • 60 dkg burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 evőkanál olaj

Elkészítés:

A dagadót megtisztítjuk, középen hosszában félig bevágjuk, majd mindkét oldalán majdnem a széléig bevágjuk, így a húst ki lehet nyitni. A hagymákat meghámozzuk, egyet finomra vágunk, a másik kettőt és a fokhagymát cikkekre. A gombát megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk. A szalonnát apróra kockázzuk.

A zsemlét vízben megáztatjuk, alaposan kinyomkodjuk, összemorzsoljuk. A szalonnát egy forró serpenyőben megfuttatjuk, a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk rajta, hozzáadjuk a gombát, és 2-3 perc alatt összepirítjuk. Az egészet ráöntjük a zsemlére, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük.

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A húst kiterítjük, sózzuk, borsozzuk, és rákenjük a tölteléket. Feltekerjük, majd kívül is sózzuk, borsozzuk, majd alufóliába tekerjük. Tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben 40 percig sütjük.

A húst kivesszük, kicsomagoljuk, és visszatesszük a tepsibe. Köré rakjuk a cikkekre vágott hagymát, a fokhagymát és a cikkekre vágott almát. Meglocsoljuk a húst olajjal, és visszatesszük a sütőbe. A sütő hőfokát 200 °C-ra emeljük, és az ételt 30 perc alatt összesütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük.

A körethez a burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és durvára lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra összevágjuk, és nagyobb serpenyőben, olajon megfuttatjuk. Rátesszük a reszelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, és 20 percig pirítjuk úgy, hogy nem keverjük, csak forgatjuk.

Tálaláskor tányérra tesszük a pirított burgonyát, a sült hagymás almát és a szeletelt sült húst.

Neked ajánljuk