Seadas

Seadas
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 250 ml hideg víz
  • 50 g zsír vagy vaj
  • 1 csipet só
  • 300 g Pecorino sajt (vagy Pannónia sajt)
  • 2 db citrom héja
  • a sütéshez:
  • olívaolaj
  • valamint:
  • kb. 250 g folyós méz
  • 500 g liszt
  • 250 ml hideg víz
  • 50 g zsír vagy vaj
  • 1 csipet
  • 300 g Pecorino sajt (vagy Pannónia sajt)
  • 2 db citrom héja
  • olívaolaj
  • 250 g folyós méz

Elkészítés:

A lisztet a sóval és a vízzel elkezdjük összegyúrni, amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a felkockázott vaj vagy zsír darabokat. Addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztát nem kapunk. Egy meglisztezett felületen gyors mozdulatokkal még átgyúrjuk, majd egy kis gombócot formázunk belőle, és 30 percre konyharuhával letakarva félretesszük pihenni.

Közben elkészítjük a sajtot. Egy közepes méretű serpenyőben elkezdjük megolvasztani a felkockázott sajtot. (Abban az esetben, ha a sajt nem áll össze, adjunk hozzá kb. egy evőkanál lisztet.) Amikor teljesen felolvadt, hozzáreszeljük a két citrom héját. Alaposan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk, majd hideg helyen hagyjuk, hogy megkeményedjen.

A tésztát két részre osztjuk, majd egy alaposan meglisztezett felületen újra átgyúrjuk. Kb. 5 mm vastagságúra sodorjuk, majd 24 db 10 cm-es kört vágunk ki belőle.
A sajtból pedig 12 darab kb. 7-8 cm nagyságú kört szaggatunk.

Az alsó tészta közepére ráhelyezzük a sajtot, majd lefedjük egy másik tésztával. Végezetül egy villával vagy az ujjunkkal összenyomjuk a két tésztát.

Egy mély serpenyőben elkezdjük melegíteni az olívaolajat. Amikor már forr, beletesszük a tésztát és mindegyik felét aranybarnára sütjük.

A seadast porcukorral hintjük meg, és a felmelegített mézzel meglocsolva, forrón tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!