Savanyú tojás gombóccal

Savanyú tojás gombóccal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 kiskanál só
  • liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • pirospaprika
  • 3-4 babérlevél
  • 1 liter tej
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • személyenként 2 tojás

Elkészítés:

Elkészítés: Első lépésként főzünk 1 kg krumplit, ha kihűlt krumplinyomón áttörjük. 2 kiskanál sót és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, ezt összegyúrjuk, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Gombócokat formálunk belőle, majd forró, lobogó vízben kifőzzük (10-15 perc alatt). Félretesszük hűlni.

Ezután 2 evőkanál zsírból világos rántást készítünk, pirospaprikát teszünk bele, 3-4 babérlevelet a rántásba dobunk. Felöntjük kb. 1 liter szobahőmérsékletű tejjel. Ha beleöntöttük a tejet, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, 1 evőkanál 10%-os ecetet öntünk bele. Ez hirtelen összerántja majd egy kicsit. Tejszín sűrűségű alaplét kapunk.

A forró, lobogó alaplébe beleütünk személyenként 2 tojást, a tetejét megsózzuk, és fedő alatt 20 percet párolódni hagyjuk. A fedőt nem szabad

kinyitni, csak rázogatni az edényt a fülénél fogva.

Az elkészült tojások mellé kínáljuk a krumpligombócokat.

Neked ajánljuk