Sárgarépás-gesztenyés fészektorta

Sárgarépás-gesztenyés fészektorta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg rizsliszt (vagy búzaliszt)
  • 15 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 db tojás (nagy)
  • csipetnyi só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • *
  • a gesztenyés krémhez:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál holland kakaó
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • *
  • a díszítéshez:
  • 1 csomag tojáscukor
  • (20 cm-es tortaformához)

Elkészítés:

A sárgarépát megpucoljuk, majd egy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. A tojássárgához hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a darált diót, a reszelt sárgarépát, a reszelt narancshéjat, majd hozzászitáljuk az előzőleg a szódabikarbónával és egy csipet sóval összekevert lisztet, és simára keverjük a masszát.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön össze, a masszához keverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, vagy kizsírozzuk és kilisztezzük, majd egyenletesen belekanalazzuk a masszát. Az előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten kb. 50 percig, sütjük (tűpróba). tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Amikor a tészta kihűlt, a közepétől kiindulva egy kb. 10 cm-es kört vájunk bele, amely kb. 1,5-2 cm mély legyen. (A kivájt tésztára nem lesz szükség, így nyugodtan megehetjük.)

A mascarponéhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kakaót, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a gesztenyemasszát és szintén alaposan összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen a krém, és az ízek jól összeérjenek. (Mindenképpen tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön, mert csak akkor tudunk vele könnyen dolgozni.)

Amikor a krém kellően lehűlt, elővesszük a tésztát és kívül-belül megkenjük vékonyan a gesztenyekrémmel. Ezután a maradék gesztenyés krémet egy krumplinyomóba kanalazzuk, majd rányomjuk a tésztára – egy fészket kialakítva. A torta közepén kialakított fészekbe beletesszük a tojáscukrot, majd tálalásig a tortát hűtőbe tesszük.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk