Sárgabarackos sütemény

Sárgabarackos sütemény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 kg sárgabarack
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 kg sárgabarack
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

A kelt tésztához a lisztet nagy tálba szitáljuk, és a közepébe mélyedést készítünk. Beletördeljük az élesztőt, és leöntjük a langyos tejjel. A kovász tetejét meghintjük egy kevés liszttel. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval, majd a kovászhoz adjuk. Középről kifelé haladva, a kézi robotgép dagasztóbetétjével összedolgozzuk a liszttel, addig dagasztjuk, amíg szép sima, hólyagos tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Ismét letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a duplájára dagad a tészta.

A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk, negyedekre vágjuk.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A sütőlemezt (40 x 40 cm nagyságú) kivajazzuk. Kinyújtjuk a tésztát, és a sütőlemezre helyezzük, villával sűrűn megszurkáljuk, és a gyümölcsöket szépen sorban ráhelyezzük. A sütőben 20-30 percig sütjük. Még melegen a barack tetejére szórjuk a porcukrot, hogy ráolvadjon. (A cukrot a sütés előtt is a barackra hinthetjük, így a sütőben szépen rákaramellizálódik majd.) Ha kihűlt, felszeleteljük és tálaljuk.