Sárgabarackos pite édes morzsával

Sárgabarackos pite édes morzsával
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói egy 22x32 cm-es tepsihez:
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • 80 dkg kimagozott sárgabarack
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • a szóráshoz:
  • 10 dkg darált dió
  • a szóráshoz:
  • az édes morzsához:
  • 15 dkg liszt 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet
  • 80 dkg kimagozott sárgabarack
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat (vagy zsírt) és elkezdjük összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk!)

Ezután kinyújtsuk, a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük úgy, hogy pereme is legyen.

A kimagozott sárgabarackot kisebb darabokra vágjuk fel, majd hozzáadjuk a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd összekeverjük, és legalább egy fél órát állni hagyjuk. (Közben átkeverjük.)

A tepsiben lévő tésztát megszórjuk a darált dióval, majd rákanalazzuk a fűszeres sárgabarackot.

A liszthez hozzáadjuk a barna cukrot, a vaníliás cukrot és a felkockázott hideg vajat, majd az ujjhegyünkkel nagyjából, hogy nagyobb darabos legyen összemorzsoljuk. Ezután rászórjuk a sárgabarack tetejére.

Közepes hőfokra előmelegített sütőbe tesszük, majd kb. 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt egy rácsra átemeljük, és teljesen kihűtjük.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A sütemény tésztája omlós, a töltelék jó szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.