Sakktorta

Sakktorta
Elkészítési idő
4,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • Fa fehér piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 10 evőkanál liszt
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • *
  • a barna piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 8 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • *
  • a krémhez:
  • 4 csomag csokoládé puding
  • 1 liter tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 Rama margarin
  • *
  • a fehér fondanthoz:
  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor, amennyit felvesz (1 nagy adaghoz kb. 1,5 kg kell, a tortához fél adag szükséges belőle)
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 10 evőkanál liszt
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 8 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 csomag csokoládé puding
  • 1 liter tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 Rama margarin
  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor

Elkészítés:

A fondanthoz a porcukor felét egy tálba szitáljuk és mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük, majd fakanállal elkeverjük. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag porcukrot adjuk hozzá, és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. (Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, akkor kész, ha már nem ragacsos, hanem puha sima a felülete.) Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk. Folpackba, majd zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.

Felhasználáskor újra gyúrjuk. Ha keménynek érezzük, margarinos kézzel gyúrjuk át. Keményítővel vagy porcukorral meghintett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és használjuk. Ha színeset szeretnék, nyújtás előtt ételfesték hozzáadásával színezzük meg és porcukorral ideális állagúra gyúrjuk. Nekem elég sok margarint felvett főleg a rózsák formázásánál. (Nálam fél adag foundant kellett a tortához).

A pisótákat a szokásos módon elkészítjük és egyesével kb. 25 x 37cm-es tepsiben megsütjük. Ha kihűlt mindkét piskóta 10-10 darab csíkokra szeleteljük őket.

A krém hozzávalóit a margarin kivételével sűrűre főzzük, ha kihűlt belekeverjük a margarint is.

Egy kerek csatos tortaformába n(24-25 cm-es forma) elhelyezzük a csíkokat úgy, hogy 1 sárga csíkot teszünk körbe, megkenjük az oldalát a krémmel, majd a következőnek egy barna csíkot rakunk mellé, ezt ismét krémmel kenjük és mellé következik egy sárga csík és így folytatjuk, amíg be nem telik a tortaformánk. Megkenjük a tetejét krémmel.

A következő szintet az ellenkező színű piskótával kezdjük. (3 réteget tudunk kirakni belőle.) A legutolsó réteg tetejét és a torta oldalát nem kenjük be krémmel, mert akkor a foundant lecsúszik róla.

Ha befedtük a tortánkat jöhetnek a díszek. A foundanból készült díszeket kevés mézzel ragasztjuk rá a tortára.

Megjegyzés:

A receptet Ambrus Brigitta küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti