Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel

Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a sajttortához:
  • 20 dkg zabkeksz
  • 10 dkg mandula
  • 7 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 4 dl tejszín
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 2-3 evőkanál liszt
  • az erdei gyümölcsös öntethez:
  • 15+10 dkg mirelit erdei gyümölcs
  • 6 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 0,5 dl víz
  • pár csepp citromlé
  • a tálaláshoz:
  • szeletelt mandula
  • (a tortaforma 22 cm-es)
  • 20 dkg zabkeksz
  • 10 dkg mandula
  • 7 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 4 dl tejszín
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél db citrom leve
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 25 dkg mirelit erdei gyümölcs
  • 6 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 0,5 dl víz
  • pár csepp citromlé
  • szeletelt mandula

Elkészítés:

A zabkekszet a mandula felével egy késes aprítóban morzsásra összetörjük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a kekszes-mandulás keverékhez adjuk és összekeverjük. A mandula másik felét durvára összetörjük.

Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kikenjük és a durvára tört mandulával bevonjuk.

Egy keverőtálban a krémsajtot a porcukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (Nem kell habbá verni!) A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. (Célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém.)

Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.

Amíg a torta pihen, van időnk elkészíteni a szószt. A 15 dkg mirelit gyümölcsöt a vízzel és a cukorral együtt alacsony lángon feltesszük melegedni. Amikor a gyümölcs szétesik, már folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon oda. Pár csepp citromlevet csepegtetünk hozzá, hogy megőrizze élénk színét. Ha összeforrt, egy szitán átpasszírozzuk, így kiszűrve belőle a magokat. A szószt visszatesszük a tűzhelyre és beleszórjuk a félretett 10 dkg gyümölcsöt és picit átmelegítjük, de csak annyira, hogy a gyümölcsök ne essenek szét. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük felhasználásig.

A kihűlt tortát porcukorral megszórva, az erdei gyümölcsös öntettel meglocsolva, és szeletelt mandulával díszítve kínáljuk

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!