Sajtos-túrós pogácsa

Sajtos-túrós pogácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 20-30 dkg trappista sajt (reszelve)
  • 175 g tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál só
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 20-30 dkg trappista sajt (reszelve)
  • 175 g tejföl
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál só

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölben (ne legyen hideg) simára keverjük a 3 tojássárgáját. A liszttel elkeverjük az 1 evőkanál sót, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejfölt és a túrót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük.

A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajt 2/3-ával, szorosan feltekerjük (mintha bejglit készítenénk). Fél órát hűtőben pihentetjük.

Hűsölés után a tésztatekercsből egyetlen, kb. 3 cm vastagságú téglalapot nyújtunk. Megkenjük 1 tojássárgájával, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Késsel kb. 4×4 cm-es kockákat vágunk, és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Természetesen lehet pogácsaszaggatóval is szaggatni, ekkor vigyázni kell, hogy ne legyen sok megmaradt rész, mert az újra gyúrva már nem lesz leveles!

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!