Sajtos-sós keksz

Sajtos-sós keksz

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

  • 20 dkg zsíros, kemény sajt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 15 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 2 teáskanál köménymag
  • késhegynyi piros paprika
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 3-4 evőkanál hideg víz

a lekenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

A sajtot egy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. A kétféle lisztet, a sót, és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Ezután összemorzsoljuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot és a köménymagot, kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (A vizet apránként hozzáadjuk, mert nem szabad, hogy a tészta ragacsos legyen.) A tésztagombócot ezután fóliába csomagoljuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük.

A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, lekenjük a felvert tojással, és ízlés szerinti méretűre vágjuk. (Én derelyevágóval 4x4 cm-es kockákra vágtam.) Ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd villával megböködjük, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.

Közepes hőmérsékletűre (170 fok) előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem) A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Nagyon finom ropogós.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjü!

Neked ajánljuk