Sajtos rúd

Sajtos rúd
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 25 dkg margarin/vaj
  • 4 tojássárgája
  • 350 g tejföl
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 15-20 dkg reszelt sajt
  • a tetejére:
  • reszelt sajt
  • 1 tojásfehérje
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 25 dkg margarin/vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 350 g tejföl
  • 2 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 15-20 dkg reszelt sajt
  • reszelt sajt
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A tejfölt a sóval és a cukorral feltesszük a tűzre és lassú tűzön addig melegítjük, amíg a só és a cukor el nem olvad. (Ne legyen forró!) Levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és hagyjuk felfutni.

A lisztet a zsírral, a vajjal (vagy margarinnal) és a tojások sárgáival összemorzsoljuk, majd a tejfölben felfuttatott élesztőt hozzáadva jól összegyúrjuk. A sajtot belekeverjük, és még egyszer összegyúrjuk. Nylonba tesszük és 1 éjszakára, de legalább 3 órára hűtőbe helyezzük.

Másnap lisztezett deszkán átgyúrjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk. Tojásfehérjével lekenjük, sajttal megszórjuk, derelyevágóval szeleteljük, tepsibe sorakoztatjuk és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. (A sütő erősségétől függ a sütési idő.)

Megjegyzés:

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjüik!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti