Sajtos ropi

Sajtos ropi

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg gouda sajt (lereszelve)
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál cayenne bors

A lekenéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 2-3 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval, és a cayenne borssal, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Ezután elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a reszelt sajtot, hozzáadjuk a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)

2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval vagy éles késsel ízlés szerint keskeny, hosszú csíkokra vágjuk. Ezután lekenjük az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd ráreszeljük a sajtot. Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 160 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

A sütőből kivéve kihűlni hagyjuk, majd rögtön tálaljuk. Frissen kisütve nagyon finom, ropogós. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk