Rusztikus diplomata torta

Rusztikus diplomata torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • a piskótához:
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • a krémhez:
  • 5 dl tej
  • 4 darab tojás sárgája
  • 120 g porcukor
  • 40 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejszín
  • a sziruphoz:
  • 50 ml víz
  • 50 g barna cukor
  • 25 ml gyümölcslikőr
  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • 5 dl tej
  • 4 darab tojás sárgája
  • 120 gramm porcukor
  • 40 gramm liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejszín
  • 50 ml víz
  • 50 gramm barna cukor
  • 25 ml gyümölcslikőr

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk és kivágunk belőle 2 darab 25 cm átmérőjű kört. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egy villa segítségével megszurkáljuk, és 20-25 percig sütjük.

A piskóta elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját négy evőkanál porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tojássárgáját beleforgatjuk. Hozzáadjuk a négy kanál átszitált lisztet, óvatosan forgatva összedolgozzuk. A masszát egy 22 centiméteres kivajazott kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.

Az elkészült piskótát rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. A krém elkészítéséhez a tejet felforraljuk. A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd csomómentesre keverjük. A tejet a tűzhelyről lehúzzuk, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatosan keverve, sűrű krémet főzünk belőle. (A tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém.) Félretesszük, és hagyjuk kihálni.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd egy spatula segítségével összekeverjük a kihűlt krémmel. A sziruphoz kimérjük a vizet, beletesszük a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad.

A leveles tésztát tortatálra tesszük, likőrös sziruppal átitatjuk, majd elosztjuk a tetején a sárga krém egyharmadát. Rátesszük a piskóta lapot, rákenjünk a krémet, majd befedjük a második leveles tészta lappal, amit szintén meglocsolunk a sziruppal. A maradék krémmel bevonjuk az összeállított tortát, és keserű csokoládé reszelékkel díszítjük a tetejét.

Megjegyzés:

A receptet Lilalicsi küldte be. Köszönjük!