Rumos-diós torta

Rumos-diós torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 csipet só
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 teáskanál rum (Kingston rumaroma)
  • a sünikhez és tobozokhoz:
  • 50 dkg darált keksz
  • 8 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál Holland kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 60 g margarin
  • 12 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 6 csepp rumaroma
  • 15 dkg csokoládés gabonapehely
  • 5 dl tejszín (Meggle)
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • zöld élelmiszerszínezék
  • pici olvasztott csokoládé
  • pici porcukor a tobozok szórásához
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 teáskanál rum (Kingston rumaroma)
  • 50 dkg darált keksz
  • 8 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál Holland kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 60 g margarin
  • 12 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 6 csepp rumaroma
  • 15 dkg csokoládés gabonapehely
  • 5 dl tejszín (Meggle)
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • zöld élelmiszerszínezék
  • pici olvasztott csokoládé
  • pici porcukor

Elkészítés:

Először jól elkeverjük a darált kekszet a kakaóval, majd a tészta többi hozzávalóival együtt jól formázható tésztát gyúrunk belőle. Elosztjuk 7 felé, és kúp alakra formázunk belőle ötöt a tobozoknak, a másik kettőből pedig kicsit hosszúkásabbat a süniknek.

Elkezdjük a gabonapelyheket beletűzdelni körbe, az aljától indulva egészen a tetejéig. A végén porcukorral meghintjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.

A süniket is jól alakra formázzuk, majd tejszínnel kis tüsiket húzgálunk nekik.

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjébe teszünkk egy csipet sót. A sárgáját a cukorral robotgéppel szinte fehéredésig habosítjuk. Amikor már úgy látjuk, hogy megfelelő, kemény habbá verjük a fehérjét is. (Én nem szoktam nagyon keményre, mert attól nem lesz szép a piskóta!)

A sárgájához keverjük óvatosan a fehérjét, vigyázva, hogy ne törjük a habot, majd két részletben hozzáadju a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

A krémhez a szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a diót, és cseppenként a rumot, hogy a krém össze ne menjen.

Ha már kihűlt a piskótánk kettévágjuk, és megtöltjük a diós krémmel, ügyelve arra, hogy egy kicsit hagyjunk a tetejére is. (Én egy kicsivel több margarinnal készítettem a krémet, és így maradt díszítésnek a tetejére is.)

Gőz felett felolvasztunk kb. 5 dkg csokoládét, habzsákba tesszük, és szépen körbe berajzoljuk a fa erezetét.

A tejszínt felverjük a kakaóporral, és kidíszítjük vele körbe a tortánkat, vagyis a fatörzset. Végül ráhelyezzük a süniket, tobozokat, és tetszőlegesen kis zöld ágakat, fűszálakat készítünk, kedvünk szerint.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!