Rumos-diós-körtekrémes torta

Rumos-diós-körtekrémes torta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:

A 3 laphoz egyenként:

  • 3×5 dkg darált dió
  • 3×2 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3×1 db tojás
  • 3x3 dkg barna nádcukor
  • 3x2 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 3×1 evőkanál sütőrum
  • 3×1 késhegynyi sűtőpor

A krémhez:

  • 80 dkg hámozott vilmoskörte

15 dkg 3:1 befőzőcukor

  • 1/2 citrom leve és héja
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 rúd egész fahéj
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csomag zselatin fix

A tetejére:

  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg magas kakaótartalmú (74%) étcsokoládé

Elkészítés:

Elkészítés: A krémhez a körtét meghámozzuk, kimagozzuk, és apróra vágva feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel (teatojás) együtt. Miután megfőtt, kivesszük belőle a fűszereket, és botmixer segítségével egyneművé mixeljük. Félretesszük hűlni. Én egy nappal előbb elkészítettem, és a hűtőbe tettem.

A tortalaphoz a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a kókuszzsírral, a rummal habosra keverjük, hozzászitáljuk a lisztet a sütőporral, és a diót is belekeverjük. Majd a tojásfehérjét kemény habbá verve óvatosan hozzáadjuk.

A masszát belesimítjuk egy 23 cm-es kapcsos, kikent, lisztezett tortaformába, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ezt még kétszer megismételjük. A kisült lapokat, rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. A tejet hozzáadva lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, közben hozzáadjuk a kókuszzsírt is, majd lehűtjük. Miután lehűlt, hozzákeverjük a körtezselét úgy, hogy 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A tejszínt habbá verve hozzáadagoljuk a kihűlt körtés krémalaphoz, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatin fixet is.

A torta összeállítása: a kapcsos formába helyezünk egy lapot, megkenjük 1 evőkanálnyi körtezselével, majd elsimítjuk rajta a krém felét. Ráhelyezzük a következő lapot, amit ugyanúgy megkenünk körtezselével, és rásimítjuk a krém másik felét. Ráhelyezzük a harmadik lapot. A torta oldalát a kenőlapáttal simára kenjük, eligazítjuk körben a kifolyó krémet. A tortát hűtőbe tesszük, fél órára.

A csokibevonathoz a vajat habzásig hevítjük, míg a víztartalma eltűnik. Vigyázzunk, nehogy megégjen! Levesszük a tűzről, majd beletördeljük a csokoládét és folyamatos kevergetéssel felolvasztjuk benne. A tortát kivesszük a hűtőből, és bevonjuk a csokoládéval. Körben, az oldalán is elegyengetjük a csokoládét, hogy mindenhol befedje. A tetejére, miután kissé meghúzott, mintát csurgatunk a megmaradt csokiból. Visszatesszük a hűtőbe, míg a csoki megszilárdul.

Neked ajánljuk