Rozsos bagel zöldségekkel

Rozsos bagel zöldségekkel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 12 darabhoz:
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dl víz
  • 20 dkg rozsliszt
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 10 evőkanál lenmagliszt
  • 10 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 mokkáskanál só
  • 4 evőkanál méz
  • a töltelékhez:
  • 10 dkg rukkola saláta
  • 1 csomag retek
  • 1 paprika
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dl víz
  • 20 dkg rozsliszt
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 10 evőkanál lenmagliszt
  • 10 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 mokkáskanál
  • 4 evőkanál méz
  • 10 dkg rukkola saláta
  • 1 csomag retek
  • 1 paprika

Elkészítés:

A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk.

A száraz alapanyagokat (rozsliszt, kukoricaliszt, só, útifű maghéj, lenmagliszt) mély tálban összekeverjük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a kézi robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Ha megkelt, 12 kis cipóra osztjuk, átgyúrjuk, és még 15 percig kelesztjük. A pihentetett tésztát kilyukasztjuk, és körbe-körbe forgatva kitágítjuk a lyukat a közepében. (Pihentetés közben a lyuk szűkülni fog, ezért megfelelően nagyra csináljuk!) Nedves konyharuhával letakarjuk, és még 30 percet pihentetjük.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. Felforralunk 2 liter vizet 5 dkg cukorral. A megkelt tésztákat 20 másodpercre a forró vízbe tesszük. Az az oldala legyen felül, amelyik kelesztés közben alul volt. Szűrőkanállal kiemeljük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk magvakkal, és a sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A bagelleket kettévágjuk, megkenjük vajkrémmel, rukkolát halmozunk rá, és ráfektetjük a zöldségkarikákat.


Tipp: Ízlés szerint más zöldségekkel is készíthetjük. Nagyon finom füstölt lazaccal vagy bármilyen felvágottal gazdagítva!



Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti