Rozskovászos kenyér

Rozskovászos kenyér
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr Oetker rozskovász
  • 1 tasak Dr Oetker instant élesztő (7g)
  • 10 g só
  • 1 teáskanál cukor (kb. 7 g)
  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr Oetker rozskovász
  • 1 tasak Dr Oetker instant élesztő (7g)
  • 10 g
  • 1 teáskanál cukor (kb. 7 g)
  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

Egy tálba összekeverjük a búzalisztet, az instant élesztőt, a rozskovászt, sót, cukrot. Ezután hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet, majd dagasztó géppel 3 percig dagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán át kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán kézzel átgyúrjuk és hosszúkás cipót formázunk belőle. Olajjal kikent, sütőpapírral bélelt formába tesszük, és éles késsel kb. 1 cm mélyen bevagdossuk. A tetejét megkenjük vízzel és további 1 órát meleg helyen kelesztjük.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés.) Ha megkelt a tészta, a középső rácsra tesszük sülni 15 percig, majd visszavesszük a sütőt 190 fokra és a kenyeret 30-40 perc alatt szép barnára sütjük.

A megsült kenyeret hideg vízben megmosdatjuk, így szép fényes, ropogós lesz a kérge. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti