Rozskenyér - kenyérsütő nélkül

Rozskenyér - kenyérsütő nélkül
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • a kovászhoz:
  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 10 dkg kenyérliszt (Nagyi titka)
  • 10 gramm élesztő
  • 2 dl víz
  • hozzávalók a kenyérhez:
  • az előző este előkészített kovászhoz:
  • 5 dkg kenyérliszt (Nagyi titka)
  • 25 dkg világos rozsliszt
  • 1 evőkanál sikér
  • 10 gramm élesztő
  • 3 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl langyos víz
  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 10 dkg kenyérliszt (Nagyi titka)
  • 10 gramm élesztő
  • 2 dl víz
  • 5 dkg kenyérliszt (Nagyi titka)
  • 25 dkg világos rozsliszt
  • 1 evőkanál sikér
  • 10 gramm élesztő
  • 3 kávéskanál
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl langyos víz

Elkészítés:

A sütést megelőző este készítsük el a kovászt. A kétféle lisztet összekeverjük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Ezután hozzáöntjük a vizet, (én éppen csak langyos vizet öntöttem hozzá) majd fakanállal alaposan összekeverjük.
A tálat egy konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk reggelig.

Reggel a kétféle lisztet összekeverjük és a sóval a kovászhoz adjuk (én a sikért kihagytam belőle).

Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, majd összekeverjük. Ezután hozzántjük a kovászos liszthez, majd hozzáadjuk az olajat is. Szintén fakanállal alaposan összekeverjük. (Mindenképpen kanállal keverjük össze, mert a massza nagyon ragad!) Ezután kiborítjuk egy alaposan lisztezett felületre, majd hosszúkás kenyérformára sodorjuk. (Ha szükséges, közben megszórjuk liszttel, hogy ne ragadjon.)

Egy 25x10x7 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk, majd belehelyezzük a megformázott kenyeret. Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen 1-1,5 fél órát kelesztjük. (Én kicsivel több mint 1 órán át kelesztettem.)

Amikor a kenyér megkelt, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, majd alaposan megpermetezzük vízzel. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20 percig sütjük. Ezután a hőmérsékletet 200 fokra vesszük, és további 30 percig sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon sütöttem 50 percig.)

A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. Várjuk meg, hogy a kenyér teljesen kihűljön, és csak akkor szeleteljük fel.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!