Rózsaborsos pogácsa

Rózsaborsos pogácsa

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 2 kávéskanál őrölt rózsabors
  • 3 dl tejföl
  • 1dl tej
  • csipet cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 250g margarin
  • 1 dl tejszín
  • *
  • a kenéshez:
  • 1 egész tojás
  • *
  • a szóráshoz:
  • 1 kávéskanál őrölt rózsabors

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe és felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tejszínt, a tojások sárgáját, sózzuk (a só nem érintkezhet az élesztővel), mert akkor nem kell meg a tészta, borsozzuk, végezetül összegyúrjuk. Meglisztezzük a tetejét, lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt, újra összegyúrjuk, egy rövid ideig állni hagyjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét kockásra irdaljuk, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással és 20 percig újra kelesztjük. Ezután ismét lekenjük tojással, és megszórjuk a tetejét a rózsaborssal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk