Rozmaringos szőlős kelt sütemény

Rozmaringos szőlős kelt sütemény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 35 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 dkg friss élesztő, vagy 3g szárított
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojássárgája (a tészta kenéséhez)
  • 1 csipet só
  • a krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • 1 dl Tokaji édes bor
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 3 ág friss rozmaring
  • 15 dkg szőlő (többféle)
  • 35 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 dkg friss élesztő, vagy 3g szárított
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojássárgája (a tészta kenéséhez)
  • 1 csipet
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • 1 dl Tokaji édes bor
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 3 ág friss rozmaring
  • 15 dkg szőlő (többféle)

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral ízesített, 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk és pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel összedolgozzuk.

Amikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat. Addig dagasszuk, míg a tészta elválik az kezünktől és az edény falától, fényes és hólyagos nem lesz. Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (körülbelül 25-30 perc alatt).

Amíg a tészta kel, elkészítjük az aszús krémet. Egy mártáskészítő edényben, a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel. Felengedjük a borral, simára keverjük vele, beleteszünk egy leöblített rozmaring ágat, hozzáadjuk a tejet és feltesszük főni. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd utolsó lépésként hozzáadjuk a vajat és simára keverjük vele. A krémet gyakran megkeverve hidegvízbe állítva kihűtjük.

Miután langyosra hűlt, kivesszük belőle a rozmaring ágat.

Amíg a krém hűl, addig a szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük és leszemezzük. (A nagyobb szemeket én kettévágtam és kimagoztam.) A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, a szélét körben 2 centinként összecsípjük, és kialakítunk egy peremet rajta. A tészta felületét megkenjük az aszús krémmel. Ráhalmozzuk a szőlőszemeket és megszórjuk rozmaring levelekkel. A tészta külső szélét megkenjük tojássárgájával.

190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Szilvásgombóc konyhája küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti