Rozmaringos cipó

Rozmaringos cipó
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a kovászhoz:
  • 70 g liszt
  • 70 ml langyos víz
  • 30 g élesztő
  • a cipóhoz:
  • kovász
  • 440 g liszt
  • 300 ml víz
  • 60 ml tej
  • 5 g só
  • 20 g élesztő
  • 60 ml olívaolaj
  • 5 g rozmaring + durva tengeri só
  • 70 g liszt
  • 70 ml langyos víz
  • 30 g élesztő
  • kovász
  • 440 g liszt
  • 300 ml víz
  • 60 ml tej
  • 5 g
  • 20 g élesztő
  • 60 ml olívaolaj
  • 5 g rozmaring
  • durva tengeri só

Elkészítés:

Először elkészítjük a kovászt. Kimérjük a lisztet, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt és felöntjük a langyos vízzel. Jól elkeverjük. A tálat lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni min. 16 órát.

A langyos tejet és vizet összeöntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét meghintjük egy kevés cukorral, lefedjük és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet kimérjük, majd hozzáadjuk a kovászt és az élesztőt. Egy konyhai robotgép segítségével elkezdjük alacsony fokozaton dagasztani, amikor a tészta már gombócot formál hozzáadjuk a sót is, és közepes sebességen dagasztjuk még 5 percig.

Ezalatt az idő alatt a rozmaringleveleket lehúzzuk a száráról, majd felaprítjuk. A tésztához hozzáöntjük az olívaolajat és a rozmaringot. A gépet alacsony sebességre kapcsoljuk és tovább dagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta magába szívja az olajat magas sebességre kapcsolunk, és készre dagasztjuk.

Egy tálat kikenek olívaolajjal, majd beletesszük a tésztát, aminek a tetejét is megkenjük egy kevés olajjal. A tálat lefedjük és meleg helyen hagyjuk, hogy a kétszeresére dagadjon. Egy lisztes deszkán kézzel átgyúrjuk, és kis cipót formálunk belőle. Egy konyharuhával lefedjük és hagyom 15 percig pihenni.

Az idő lejárta után a tésztát kör alakban laposra nyomkodjuk, hogy az összes buborék kimenjen belőle, majd újra lefedjük és hagyjuk, hogy a duplájára nőjön. A tésztát átgyúrjuk, és cipót formálunk belőle. A tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd durva tengeri sóval meghintjük.
A tepsit kizsírozzuk és lisztezzük, majd belehelyezzük a cipót, és hagyjuk pihenni 15 percig. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A cipót kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor megfelelő, ha az alját megütögetjük, és üreges hangot hallat. Amikor kisült, hagyjuk, hogy kihűljön, és csak utána szeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!