Rongyos sajtos kifli

Rongyos sajtos kifli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 250 gr mascarpone
  • 40 dkg trappista sajt
  • 15 dkg füstölt sajt
  • bors
  • 8 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojása kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd egy edényben a beleszitált liszttel, a tojássárgákkal és a sóval elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni apránként beledagasztjuk az olvasztott margarint az olajjal és simára dagasztjuk.

A kelt kalács tésztát mindig felfele húzva dagasszuk ki, hogy ménnel több levegő menjen bele. Akkor kész, ha elválik a tészta a kezünktől és a tál oldalától. Meglisztezzük a tetejét és 30 percig meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kell a tészta, lereszeljük a sajtokat, kevés liszttel megszórjuk és összekeverjük (így nem tapad össze a sajt). A mascarpone krémet felhabosítjuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük.

A megkelt tésztából a levegőt kinyomjuk belőle, azaz átgyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd félcenti vastagra kinyújtjuk – lehetőleg téglalapalakúrra. A tésztát megkenjük a sajtkrémmel, majd pizzavágóval négyzetekre vágjuk, minden négyzetet megszórunk a vegyes reszelt sajttal. Kifliket formázunk belőle, majd sütő fóliával bélelt tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük felvert tojással és újra 25-30 percig kelesztjük.

Ha megkelt, ismét lekenjük tojással, hogy fényes és ropogós legyen, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 35 percig sütjük, amíg szép piros ropogós lesz.

A sajt elolvad, kicsit kifolyik, úgy nézik mintha rongyos lenne, innen ered a neve.

Neked ajánljuk