Rizslisztes linzer cukormentesen

Rizslisztes linzer cukormentesen

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizsliszt
  • 5 dkg xilit
  • 12 dkg Vénusz margarin
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1-2 evőkanál hideg tej
  • csipet só
  • cukormentes lekvár

a tálaláshoz:

  • őrölt xilit

Elkészítés:

A rizslisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a margarint, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a xilitet, hozzáadjuk a vaníliaaromát és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá egy-két evőkanál hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én egy evőkanál tejet adtam hozzá.)

Ezután a tésztát folpack fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A lehűlt tésztát a hűtőből kivesszük, majd rizsliszttel megszórt szilikonlapon (vagy sütőpapíron) kb. fél centi vastagra nyújtjuk és a formával kiszúrjuk. (A leeső tésztát összegyúrjuk, majd szintén kinyújtjuk, és a formával kiszúrjuk.)

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a kiszúrt tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt cukormentes lekvárral összeragasztanánk.

Az omlós linzert csakis közvetlenül tálalás előtt ragasszuk össze a lekvárral, mert különben felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát.

Tálalás előtt a lekvárral összeragasztott linzert, ízlés szerint szórjuk meg őrölt xilittel, majd úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk