Ricottás sajttorta

Ricottás sajttorta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 225 g sima liszt
  • 100 g vaj, apróra vágva
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 3 teáskanál hideg víz
  • 750 g friss ricotta
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 125 ml tejszín

A tálaláshoz:

  • málna

Elkészítés:

Egy 23 cm-es kerek kapcsos tortaformát enyhén kivajazunk. A lisztet, a vajat és a porcukrot egy edényben összedolgozzuk, hogy finom zsemlemorzsás állagú legyen. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, és addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll. Néhány mozdulattal átgyúrjuk, kinyújtjuk, az előkészített tepsibe tesszük és az aljára és az oldalára (2 cm-rel lejjebb, mint az oldalfal teteje) nyomkodjuk. 10 percre a hűtőbe tesszük.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A ricottát a porcukorral, a tojással, a citroméjjal és a vaníliával elektromos habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a tejszínt és simára keverjük.

A tortaformát a hűtőből kivesszük, ráöntjük a ricottás keveréket és az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ekkor a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük és további 15 percig (vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló szárazon nem jön ki) sütjük. Ha megsült, a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját kinyitjuk, és a süteményt másfél óráig a sütőben hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.

Cikkekre vágva málnával tálaljuk.

Neked ajánljuk