Hozzávalók:
  • 1 kg ribizli (piros- vagy feketeribizli)
  • 6 dl víz
  • 1/2 kávéskanál szalicil
  • 1 kávéskanál borkősav
  • annyi kg cukor, ahány liter a szűrt lé
  • 1 kg ribizli
  • 6 dl víz
  • 1/2 kk. szalicil
  • 1 kk. borkősav
  • cukor

Ribizliszörp főzés nélkül

Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát

Elkészítés:

A ribizlifürtöket megmosom, a szemeket lehúzom a szárukról. Az így előkészített gyümölcsöt megmérem. Ezután rászórom a szalicilt és a borkősavat, majd alaposan összetöröm a gyümölcsöt. Végül felöntöm a vízzel. Én ezt az elegyet 1-2 napig állni hagyom, de akár rögtön tüllkendőbe lehet tenni, és hagyni kell alaposan kicsepegni. Nyomkodni nem kell, nyugodtan állhat 1-2 napig is. (Batyut kötök a tüllből, ráakasztom egy fakanál nyelére, és hagyom az alátett edénybe csöpögni.)

Ezután ahány liter lett a leszürt lé, annyi kiló cukrot teszek bele. Ekkor sem sietek, hagyom, hogy a cukor teljesen felolvadjon, akár 2 napig is, közben persze többször is megkeverem a szörpöt. Mert már kész is a szörp!

Szaliciles vízzel kiöblítem az üvegeket, és szűrőn át megtöltöm őket a kész szörppel. Évekig eláll, finom, és ribizliillatú marad.