Réteges tepertős pogácsa

Réteges tepertős pogácsa
Elkészítési idő
5,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál fehérbor
  • 35 dkg darált töpörtyű
  • 15 dkg margarin
  • 2-3 teáskanál só
  • őrölt bors
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás a lekenéshez
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál fehérbor
  • 35 dkg darált töpörtyű
  • 15 dkg margarin
  • 2-3 teáskanál
  • őrölt bors
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk.

Amikor már kellően morzsalékos, a közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kézzel pár percig dagasztjuk.

Ezután vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Ezután sodrófával kicsit ellapogatjuk, kinyújtjuk, majd felébe egymásra hajtjuk a tésztát (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk.
Letakarjuk és 30 percig pihentetjük. (Én azzal a tállal takartam le, amelyikben összegyúrtam.) Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni. Végül 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Ezután a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk a pogácsákat. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ráhelyezzük a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenjük.(Vigyázzunk, hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa.)

Sütés előtt 30 percig még a tepsiben letakarás nélkül újrakelesztjük.
Előmelegített forró sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 180 fokon, 15 percig sütöttem.)

A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!