Réteges sajtos-vajas kifli dagasztás nélkül

Réteges sajtos-vajas kifli dagasztás nélkül

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

kb. 14 közepes kiflihez:

  • 50 dkg finom liszt átszitálva
  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 140 g tejföl (nem biztos, hogy kell az egész)
  • *

a töltelékhez:

  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • *

a tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 4-5 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

Összegyúrjuk, de nem kell dagasztani. (Nem biztos, hogy kell hozzá az összes tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára kis adagokban.)

A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk – téglalap alakúra és kb. 7 mm vastagra –, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. (Én nem a hosszabb, hanem a rövidebb oldalánál tekertem fel, így több a réteg.) Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és 25-30 percig pihentetjük.

Pihentetés után középen kettévágjuk (két egyforma részre), majd enyhén lisztezett felületen az egyiket téglalap alakúra kinyújtjuk (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtsuk ki, hogy olyan 4-5 mm vastag legyen, majd a téglalapot 7 egyforma háromszögre szeleteljük. Ezután mindegyiket felkeverjük és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), tehát így összesen 14 kiflink lesz.

A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, a tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető.)

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk