Reszelt tetejű meggyes pite

Reszelt tetejű meggyes pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • az alsó tésztához:
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • a töltelékhez:
  • 2 üveg (750 gramm) házi cukrozott meggy vagy 2 üveg magozott meggy befőtt
  • 2 csomag vaníliás főzős pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • a felső tésztához:
  • 2 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál citromlé
  • a sütemény tetejére:
  • fél maréknyi durvára darált dió
  • 2 teáskanál porcukor
  • (a tepsi 20× 30 cm-es)
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 2 üveg (750 gramm) házi cukrozott meggy vagy 2 üveg magozott meggy befőtt
  • 2 csomag vaníliás főzős pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 2 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál citromlé
  • fél maréknyi durvára darált dió
  • 2 teáskanál porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag világosbarna hab képződik).

A lisztet egy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.

A tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Fél órát kelni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A meggyet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. 2 dl meggy lével elkeverjük a pudingporokat, hozzáöntjük a meggyhez, és addig kevergetjük, amíg jól besűrűsödik. Ezután kihűtjük.

A kihűlt meggyes tölteléket a tepsiben várakozó tésztára tesszük, és egyenletesen elsimítjuk.

A felső tésztához a tojásfehérjéket a cukorral, citromlével kemény habbá verjük. A lisztet a dióval összekeverjük, majd a tojáshabhoz adjuk. A diós habot a meggyre simítjuk és a cukros darabos dióval megszórjuk.

A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben a legalsó rácsra tesszük, és sütni kezdjük. Kb. 15 perc múlva a tetejét egy alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen. A sütési idő kb. egy óra.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!