Reszelt almás pite (cukor és gluténmentes)

Reszelt almás pite (cukor és gluténmentes)
Elkészítési idő
4,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 15 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt (vagy kókuszliszt)
  • 4 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 3 db tojássárga (nagy)
  • egy csipet só
  • az almás töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 3 evőkanál eritrit
  • 10 dkg mazsola
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • (a tepsi 18x27 cm-es)
  • 15 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt (vagy kókuszliszt)
  • 4 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 3 db tojássárga (nagy)
  • egy csipet
  • 1 kg alma
  • 3 evőkanál eritrit
  • 10 dkg mazsola
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés:

A mandulalisztet és a kukoricalisztet egy csipet sóval és az eritrittel összekeverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet, az olvasztott és visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a tojássárgákat, a víz felét, majd gyors mozdulattal összegyúrjuk (a vizet apránként adjuk hozzá, arra figyelve, hogy se túl lágy, sem pedig túl kemény ne legyen a tészta).

Ezután a tésztát két egyforma részre osztjuk, majd az egyik felét egyenletesen belelapogatjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a hűtőbe tesszük, ameddig elkészítjük a tölteléket. A másik tésztagombócot folpackba csomagoljuk, és a fagyasztóba tesszük, hogy könnyen le tudjuk majd reszelni.

Az almát meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát, a vaníliaaromát, az eritritet, az őrölt fahéjat, és a kukoricakeményítőt, majd összekeverjük. A hűtőből a tepsiben lévő tésztát kivesszük, majd egyenletesen rákanalazzuk az almás tölteléket. Ezután a tésztagombócot a fagyasztóból kivesszük, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, ráreszeljük a tésztát az almás töltelékre.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem). A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd a sütőpapírral együtt egy rácsra átemeljük és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a süteményt darált eritrittel, majd felszeleteljük, úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb.

Természetesen a mazsolát ki is hagyhatjuk a süteményből.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti