Részeges szelet

Részeges szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 1 db tojás (nagy)
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál hideg tej
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2-3 evőkanál rum
  • a cukormázhoz.:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • frissen facsart citrom
  • (a tepsi mérete: 22x32 cm-es)
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 1 db tojás (nagy)
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál hideg tej
  • csipet
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2-3 evőkanál rum
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • frissen facsart citrom
  • (a tepsi mérete: 22x32 cm-es)

Elkészítés:

A liszthez hozzákeverjük a sót, hozzáadjuk a felkockázott hideg margarint, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, apránként hozzáadunk annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Arra figyeljünk, hogy a tészta ne legyen ragacsos.)

A tepsit sütőpapírral kibéleljük (vagy kizsírozzuk, kilisztezzük), majd beletesszük a kinyújtott tésztát. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe.) Közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe tesszük, és 8-10 perc alatt elősütjük, majd kivesszük és hűlni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket. (Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem.)

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük fel, majd félretesszük. A porcukrot összekeverjük a tojások sárgájával és a darált dióval, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett pár perc alatt besűrítjük. Ezután levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, és egy kevés keményre vert tojáshabot, és alaposan összekeverjük. Ezután apránként, óvatosan hozzákeverjük a maradék tojáshabot is. Az elkészült diós habot ezután egyenletesen rákenjük az elősütött és kihűtött tészta tetejére. Visszatesszük a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, majd bevonjuk cukormázzal. Ehhez a porcukorhoz hozzáadjuk a rumot, egy fél citrom levét, és simára keverjük. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet, figyelve arra, hogy egy sűrű, de folyós massza legyen.

A teljesen kihűlt sütemény tetejére kenjük rá a cukormázat, majd a képzeletbeli szeletek tetejére teszünk fél szem diót. Ezután hagyjuk, hogy a cukormáz teljesen megdermedjen. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Érdemes legalább két nappal előbb megsütni, mert akkor lesz kellően puha a tészta, és az ízek is jól összeérnek.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!