Repülő krémes

Repülő krémes

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás (nagy)
  • 1-2 evőkanál tej

a kakaós krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 2 evőkanál rum
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

a citromos krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1 citrom
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, apránként annyi tejet adunk még hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Ne legyen se túl kemény, se túl lágy.) Ezután 3 egyenlő részre osztjuk.

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy sütőpapírt enyhén meglisztezünk, majd kinyújtjuk rajta 20 x30 cm nagyságúra az egyik tésztát, és a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsi hátlapjára. (Mindegyik tésztalappal így járunk el.) Légkeveréssel kb. 8 perc alatt szép világos színűre sütjük. A lapokat hagyjuk kihűlni.

A krémekhez a pudingporokat megfőzzük a tejjel (külön lábasban), hagyjuk kihűlni. Az egyiket a kakaóporral és a rummal, a másikat a citrom levével és héjával ízesítjük. A vajat mindkét krémhez külön-külön kihabosítjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, és kanalanként a csokis illetve a citromos masszához dolgozzuk.

Összeállításkor az egyik lapot megkenjük az egyik krémmel, majd rátesszük a következő lapot, megkenjük a másik krémmel. Végül az utolsó lappal befedjük, és hűtőben egy éjszakát pihentetjük. 5x5 cm-es kockákra szeleteljük.

Recept: Ganter Klára Fotó: Csákvári Péter

Neked ajánljuk