Repülő krémes

Repülő krémes
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál szalalkáli (púpozott)
  • 0,5-1 dl tej (annyi, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)
  • a kakaós krémhez:
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál Holland kakaó (cukrozatlan)
  • 2 evőkanál rum
  • 2,5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • a citromos krémhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál szalalkáli
  • 0,5-1 dl tej
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál Holland kakaó (cukrozatlan)
  • 2 evőkanál rum
  • 2,5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a szalalkálival, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojást, és egy pici tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, apránként annyi tejet adjunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Ne legyen se túl kemény, se túl lágy!) Ezután 3 egyenlő részre osztjuk.

Egy sütőpapírt enyhén meglisztezünk, majd kinyújtjuk rajta (20x30-cm nagyságúra) az egyik tésztát, és a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsi hátlapjára. (Mindegyik tésztalappal így járjunk majd el.)

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten pár perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem.) Amikor a tésztalap megsült, szép lassan, elfordulva a sütőtől, nyissuk ki az ajtaját, elkerülve hogy a szúrós-fojtós szalalkáli szagot beszívjuk.

A sütőből kivett tésztalapot ezután rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük, mielőtt megtöltenénk. (A másik két tésztával is így járjunk el.) A kakaós krémhez a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a rumot, a kakaót, és szintén alaposan összekeverjük. A lisztet simára keverjük egy kevés tejjel, majd hozzákeverjük a maradék tejet is. Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt jó sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

Amikor a lisztes massza teljesen kihűlt, apránként a vajas krémhez adagoljuk, és jó habosra keverjük.

A citromos krémhez a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a vajjal. Keverés közben hozzáadjuk a citromlevet, és a citrom reszelt héját is. A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd hozzáadjuk a maradék tejet, és állandó keverés mellett, sűrűre főzzük. Ezután kevergetve teljesen kihűtjük. Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként a vajas krémhez adjuk, és keverjük simára, jó habosra keverjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd beletesszük az egyik tésztalapot. Ezután rákanalazzuk a kakaós krémet, egyenletesen elsimítjuk, majd rátesszük a következő tésztalapot. Ezután rákanalazzuk a citromos krémet, és azt is egyenletesen elsimítjuk. Végül befedjük a másik tésztalappal, majd nyomatékot teszünk rá, és legalább egy napig így hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk. (Én rátettem a tetejére egy tepsit, amelyben két csomag liszt volt, ezzel nyomattam le a süteményt.)

Tálalás előtt a süteményről a nyomatékot levesszük, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti