Rebarbarás-túrós szelet

Rebarbarás-túrós szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 10 dkg sertés zsír (vagy vaj)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/4 csomag sütőpor
  • csipet só
  • a rebarbarás-túrós töltelék hozzávalói:
  • 25 dkg túró
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 vaníliás pudingpor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 50 dkg feldarabolt rebarbara
  • 2 marék dió
  • (a tepsi 22x32 cm-es)
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 10 dkg sertés zsír (vagy vaj)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/4 csomag sütőpor
  • csipet
  • 25 dkg túró
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 vaníliás pudingpor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 50 dkg feldarabolt rebarbara
  • 2 marék dió

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a hideg zsírt (vagy vajat) és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, pici hideg vizet adhatunk hozzá.)

Enyhén lisztezett sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt világos zsemleszínűre sütjük.

Ezután a sütőből kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A diót apróbb darabokra tördeljük, és félretesszük. A rebarbara külső részét lehúzzuk, majd feldaraboljuk, megszórjuk egy-két evőkanál cukorral, összekeverjük, majd félre tesszük.

A porcukorhoz hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a pudingport és a tejszínt is.

A tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük fel, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a túrós keverékhez. Ezután az elősütött tésztára egyenletesen rákanalazzuk a túrós tölteléket, majd megszórjuk az előzőleg alaposan lecsepegtetett rebarbarával. A sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 percig sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, megszórjuk az apró diódarabokkal, majd visszatesszük még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a dió megpörkölődjön. (Én légkeverésnél 160 fokon 40, majd még 10 percig sütöttem.)

Ezután a sütőből kivesszük pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a süteményt porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!