Rakott karfiol

Rakott karfiol

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb karfiol
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 csomag előfőzött rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • csipet szerecsendió
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • tejföl (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl víz

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük (pici szódabikarbonát is tegyünk a vízbe, ettől szép fehér marad).

A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Egy edénybe felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Amikor már kellően megpárolódott a hagyma, hozzáadjuk a darált húst, majd alaposan össze keverjük, és fehéredésig sütjük. Közben ízlés szerint fűszerezzük, és megszórjuk a pirospaprikával. Ezután felöntjük a vízzel, majd puhára főzzük a húst.

A rizst szintén puhára főzzük a tasakon lévő előírás szerint. Az elkészült húshoz hozzákeverjük a főtt rizst, majd a tepsibe rétegezzük a hozzávalókat.

Ehhez egy nagyobb tepsit vékonyan olajjal kikenünk, szétterítjük benne a karfiol felét, majd megszórjuk kevés sóval. Ezután egyenletesen rákanalazzuk a húsos keveréket, majd ízlés szerint meglocsoljuk tejföllel. Végül a maradék karfiolt egyenletesen elosztjuk a tetején, majd megszórjuk sóval, és szintén meglocsoljuk tejföllel. (Ízlés szerint megszórhatjuk még 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, hogy szép színt kapjon sütés közben. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint felvágva kínáljuk.

Neked ajánljuk