Hozzávalók:
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 40 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg rizs
  • 1 húsleveskocka
  • 6 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 6 dl tejföl
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 hagyma
  • bors
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 40 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg rizs
  • 1 húsleveskocka
  • 6 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 6 dl tejföl
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 hagyma
  • bors

Rakott káposzta kolozsvári módra

Elkészítési idő
4,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória költséges

Elkészítés:

A lapockából levágok fél kilónyit egyben, sózom, borsozom, zsír és kevés víz hozzá adásával tepsiben a sütőben, egyben porhanyósra sütöm. Sütés közben szétvágom 3 részre, hogy jobban és hamarabb átsüljön. A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük.

Közben a maradék lapockából hagymával, pirospaprikával pörköltet készítek.

A savanyú káposztát pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítom. A húsleveskockából készített húslében a rizst félig megfőzöm, majd a félretett, darált sült hússal összekeverem. A tojásokat keményre főzöm, megpucolom és tojásvágóval felkarikázom. A füstölt kolbászt felkarikázom, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra vágom.

Egy előre beáztatott római tál aljára leterítek egy vékony réteg párolt savanyú káposztát, erre lerakok egy sor tojáskarikát, picit sózom, majd teszek rá a szalonnakockákból és a kolbászdarabkákból, valamint ráhalmozom a pörkölt egyharmadát, tejföllel meglocsolom. Erre egy sor húsos rizst teszek, majd káposztával betakarom. Ezt is meglocsolom tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat szórok. Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezem, amíg a hozzávalókból van még. A sorokat sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint fűszerezem. A tetejére káposztának kell kerülnie, amit tejföllel alaposan meglocsolom.

Az egészet előmelegített sütőben közepes lángon készre sütöm. Amíg a káposzta készül, a sertéskarajt felszeletelem, sózom, borsozom, és pici zsíron hirtelen lesütöm, majd kevés víz hozzáadásával puhára párolom, végül ropogósra sütöm.

A rakott káposztát ezekkel a karajszeletekkel a tetejükön tálalom. Ropogós, friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.