Rákóczi túróslepény cukor- és gluténmentesen

Rákóczi túróslepény cukor- és gluténmentesen

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizsliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg GM zabpehelyliszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg stevia/eritrit
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • csipet Himalája só

a töltelékhez:

  • 1 kg zsírszegény túró
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 6 db tojássárgája
  • 10 dkg stevia/eritrit
  • 6 evőkanál kukoricadara mazsola (opcionális)

a tetejére:

  • 6 db tojásfehérje
  • 30 dkg nyírfa porcukor

továbbá:

  • baracklekvár (cukor nélküli)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk (gyorsan kell dolgozni vele!), majd 20-30 percre hűtőbe tesszük. (Én egy kb. 35*25 cm-es tepsiben készítettem.) Rizslisztezett deszkán kinyújtjuk és átemeljük a tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük.

Eközben elkészítjük a tölteléket: a töltelék hozzávalóit összekeverjük (ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is, illetve több eritritet, de a hab édes lesz, így szerintem a túrótölteléknek nem kell full édesnek lennie).

A tölteléket az elősütött tészta tetejére kenjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd kanalanként beleforgatjuk a nyírfacukrot is. A habot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét.

Visszatesszük a sütőbe, kb. 10-15 percre (annyi időre, hogy a hab kapjon egy kis színt).

Ezt követően kanállal, vagy habzsák segítségével az üres közökbe lekvárt teszünk, és 4-5 perce visszatoljuk a sütőbe. A sütőből kivéve, hagyjuk langyosra hűlni, ezt követően kockára vágva tálalhatjuk is.

A receptet Scarlett69 küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk