Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 35 dkg liszt
  • 13 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2,5 dl tejföl
  • 3 ek. búzadara
  • 4 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 marék aszalt ribizli
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • cukor
  • sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • pici só
  • 1 kk. ecet

Elkészítés:

A tésztához a puha margarint összekeverem egy nagyobb tálban a többi hozzávalóval, majd egy közepes méretű tepsibe nyomkodom. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percet sütöm.

A túrótöltelékhez szintén mindent egy tálba teszek, majd összekeverem. Az elősütött tésztát először megkenem sárgabaracklekvárral, erre kanalazom a túrós tölteléket.

Elsimítom a tetején a túrót, majd visszatolom a sütőbe, és 180 fokon a túrót is megsütöm, további fél óra alatt.

A tojáshabot a cukorral, sóval és ecettel addig keverem géppel, amíg kemény habcsókot nem kapok, akkor jó, ha fejtetőre állítva az edényből nem folyik ki, hanem megáll benne. Ezt a habot csillagfejű nyomózacskóba kanalazom, és rácsokat nyomok a megsült tészta tetejére.

A hőmérsékletet visszaveszem 100 fokra.

A tojáshabos rácsok belsejét baracklekvárral pöttyözöm, majd visszatolom a sütőbe, és most már csak szárítom a habot 100 fokon. Kell neki legalább 25 perc, az ujjammal szoktam ellenőrizni, hogy ropog-e már a hab, és ha igen, akkor kiveszem, hagyom egy kicsit hűlni, majd szeletelem.

Neked ajánljuk