Rákóczi túrós-fagyi házilag

Rákóczi túrós-fagyi  házilag
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a fagylalthoz:
  • 3 dl tej
  • 3 + 2 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 kg túró
  • *
  • a habcsókhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor
  • *
  • a morzsához:
  • 5 dkg édes keksz
  • *
  • a tálaláshoz:
  • sárgabaracklekvár
  • 3 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 kg túró
  • 1 db tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg édes keksz
  • sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A fagyihoz a tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral (a fehérjét félretesszük a habcsókhoz), majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tej-tejszín keveréket. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd beledolgozzuk a túrót.

A maradék 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk, a krémbe forgatjuk. Fagylaltgépbe szedjük, és a gép utasítása szerint elkészítjük. Vagy egyszerűen lapos edénybe töltjük a krémet, a fagyasztóba tesszük, és időnként villával átkeverjük, amíg a kívánt állagot eléri.

A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk.

A habcsókhoz a tojásfehérjét a habbá verjük, a végén beleszórjuk a porcukrot, és még pár percig verjük a habot. Nyomózsákba szedjük, sütőpapírral borított sütőlapra kis halmokat nyomunk belőle. A sütőben pár perc alatt megpirítjuk.

A morzsához a kekszet összemorzsoljuk. Tálaláskor tálkákba szedünk 1-1 gombóc fagylaltot, megszórjuk morzsával, rákanalazzuk a baracklekvárt és a habcsókkal díszítjük.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti