Rákóczi túrós

Rákóczi túrós
Elkészítési idő
5,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár (a tészta megkenéséhez)
  • a túrótöltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 csapott evőkanál búzadara
  • 5 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a tojáshabhoz:
  • 30 dkg cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 dl víz
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár (a tészta megkenéséhez)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 csapott evőkanál búzadara
  • 5 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db citromból nyert citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 30x35 cm-es kikent tepsibe belerakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Utána kivesszük a sütőből, és kihűtjük.

Közben elkészítjük a túrótölteléket: A túrót a búzadarával, a cukorral, 2 tojássárgájával, a citrom reszelt héjával, a vaníliás cukorral (és lehet mazsolát is tenni bele tetszés szerint, én azt most nem tettem bele) összekeverünk, és a hűtőbe tesszük.

Ezután elkészítjük a tojáshabot: Először 20 dkg cukrot kevés vízzel (éppen csak hogy ellepje) jó sűrűre felfőzünk úgy, hogy a cukor gyöngyözzön. Néha megkeverjük. Az 5 tojásfehérjével a maradék 10 dkg cukrot felverjük (pici sót is teszünk bele). Ha felvertük, akkor apránként hozzákeverjük a még forró cukorszirupot. Kemény habbá kell verni ezeket.

Ha ez készen van, akkor a tésztára először baracklekvárt kenünk, arra pedig a túrókrémet. A túrókrémre pedig jön ez a kemény tojásfehérje hab. Ezután visszarakjuk a sütőbe, a gázsütő 1-es fokozatán (elektromos sütőnél ez kb. 150 fok), kb. 15-20 percre, hogy picit a tojásfehérje sárguljon-barnuljon. Nem kell átsülnie, csak szárítani kell a tojásfehérjét.

Ezután kivesszük a sütőből, és megvárjuk, amíg kihűl, majd szeletelhető. (Szerintem inkább másnap jobban lehet szeletelni, jobban megkeményedik a tojásfehérje.)

Megjegyzés:

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!